I-ken: what’s in the name?

Lange nachten buffelen, toen nog in ons oude huis aan de Zuurstukken in Eelde. Of in Veendam, waar mijn webdesigner Patrick ‘met-de-niet-zo-makkelijke-achternaam’ zelf woonde. Kleur kiezen, naam, logo, visitekaartje, briefpapier. En nee, dat zijn niet de belangrijkste zaken om een succesvol bedrijf op te starten. Maar ze zijn wel leuk, geven energie en zijn tastbaar. Het was juli 2005 toen ik mijn eerste bedrijf I-ken inschreef bij de KvK in Groningen. Een tijd waarin Barack Obama in Nederland nog onbekend was. Daar komt de naam I-ken (spreek uit in het Engels: I can …) dus niet vandaan. In de nacht waarin wij zowel het logo als de naam verzonnen, kwamen wij voor de naam op zeven betekenissen: What’s in a name?
 1. Fonetisch Eng. I can. Ik kan, ben ertoe in staat. Overtuigd zijn van je eigen kunnen
 2. Als meervoud van Ike. De verbastering van de bijbelse naam Isaac. Vertaald: hij die de lach brengt. Meervoud: zij die de lach brengen. Dat is wat ik wil bereiken wanneer mensen met mij werken: ze steken elkaar aan met het plezier dat ze hebben.
 3. Ik en …: Ik kan het zelf, maar niet alleen. Alleen ben je sneller, samen ben je sterker.
 4. Ik … en: denk in de 1e plaats ook goed aan jezelf. Daarmee kun je er zijn voor anderen.
 5. I-ken: Ik ken. Het draait om de mensen die ik ken en de mensen die mij kennen. Verbinding!
 6. I-ken: I = Eye-can: een ogenblikje. Even rust nemen, geduld hebben om te verdiepen
 7. I-ken, de letters vormen ook NIKE: Grieks voor het winnen, de overwinning.
Het logo
 • De kleur: ik ben geboren op 2 maart: in de lente. De tweede naam van onze dochter is ook Lente. De lichtgroene kleur staat voor de energie van dit seizoen: alles barst vól jonge energie open!
 • De vier bolletjes: staan voor de vier letters van I-ken.
 • Het streepje in de naam is een boogje geworden en daarmee een glimlach
 • De bolletjes maken een groei door van links naar rechts.
 • De twee kleine bolletjes zijn de ogen van een gezicht. I-ken is altijd mensenwerk.
Inmiddels zijn we 13 jaar verder. In die tijd is I-ken tijdelijk gestopt tot 1 januari 2009. En vervolgens is I-kensport ook opgericht. Om in 2013 in een winterslaap te gaan. In datzelfde jaar werd I-ken een soort Holding. En nu, vanaf 1 maart 2018 is I-ken weer de naam waaronder ik opereer. Ik ben gelukkig niet meer alleen, zoals in 2005. Maar werk samen met een uniek netwerk van trainers, coaches, begeleiders, mediators en assistenten.  
Dit bericht is gepost in I-blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *