Werken vanuit mijn 5 kernwaarden

Om een (werk-)boek zoals de Performance Journal van @Geert Hidding aan te raden in mijn netwerk, vind ik het belangrijk dat ie goed doordacht is. Dat er niet alleen een logische werkwijze, maar ook een heldere visie achter zit. In het journal van Geert begin je bij je levenswiel, je kernwaarden en je intenties. Daarna ga je pas in de praktijk aan de slag. Zo hoort het volgens mij! Om je te inspireren zelf met je kernwaardes aan de slag te gaan, deel ik die van mijzelf met jou.

De 1e van mijn vijf kernwaarden: Natuur

Waarom koos jij ervoor om individuen en teams alleen nog in de natuur te coachen?

De vraag komt voort uit Geert Hidding zijn Performance Journal: Elke dag 1% Beter! Voorin de Journal nodigt Geert jou als lezer uit om je vijf kernwaarden op te schrijven. Natuur is één van mijn vijf kernwaarden.

𝗔𝗻𝘁𝘄𝗼𝗼𝗿𝗱 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝘃𝗿𝗮𝗮𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗚𝗲𝗲𝗿𝘁 𝗛𝗶𝗱𝗱𝗶𝗻𝗴:
– Buiten zijn en frisse lucht geven ons veel meer ruimte en zuurstof
– De natuur prikkelt ál onze zintuigen (niet alleen kijken & luisteren)
– Bewegen is gezond, het geeft ontspanning en we maken snel nieuwe verbindingen aan in onze hersenen. Waardoor we weer sneller leren en creatiever zijn.

Ook in 2024 werk ik in lijn met wie ik ben en wat voor mij belangrijk is. Heel veel buiten dus. Van ál mijn klanten en de teams die ik begeleid, krijg ik terug: “Het is zo’n verademing om niet binnen in een zaaltje te zitten, maar om veel naar buiten te gaan en te bewegen in de natuur!”

Kernwaarde 2: Verbinding. Met mijzelf én anderen

Naast natuur is verbinding voor mij belangrijk. Zoals ik dat ervaar, kan het contact met een ander niet beter of dieper zijn dan het contact van jezelf met jezelf. Verbondenheid gaat over:

❤️ De verbinding met mijzelf
🤝 De verbinding met anderen
🌍 De verbinding met iedereen en alles om mij heen

𝗕𝗹𝗶𝗷𝗳 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗶𝗻𝗱𝗶𝗻𝗴 𝗺𝗲𝘁 𝗷𝗲𝘇𝗲𝗹𝗳
Ieder jaar weer pel ik één of twee laagjes af. Ik spreek hardop uit waar ik briljant en uniek in ben. Tegelijk omarm ik een schaduwzijde die ik eerder afwees, vaak één op één verbonden met diezelfde gave. Ik kan niet alles zelf, ik ben niet perfect en ook nooit af. Gelukkig maar:

𝗜𝗸 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗶𝗻𝗱 𝗺𝗶𝗷 𝗺𝗲𝘁 𝗵𝗲𝘁 𝘂𝗻𝗶𝗲𝗸𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗮𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻
Zij zijn net zo uniek en talentRIJK, daar waar ik dat niet ben. Mijn snelle neiging is te zien waar ZIJ doorschieten in hún gave. Wanneer ik dat opmerk vertraag ik, pauzeer ik en parkeer ik mijn oordeel. Ik buig voor hun imperfectie en bewonder hun talent. Samen zijn we super!

𝗪𝗲 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗺𝗮𝗮𝗹 éé𝗻, 𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗹𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗼𝗻𝗱𝗲𝗻
Boven en onder het aardoppervlak zijn we allemaal verbonden. Erboven door de zuurstof die wij nodig hebben, gegenereerd door zonlicht en de bladeren van bomen. In de aarde door het verfijnde netwerk van wortels en schimmels. 

Ja. Ik ben uniek
Ja. Jij bent uniek
Ja. Samen zijn we zoveel meer dan uniek

Kernwaarde 3: Autonomie

“Spreek je jezelf niet tegen met autonomie als 3e Kernwaarde, wanneer verbinding jouw 2e is? 

Volgens mij is dit een thema waar we met elkaar veel te leren & ontdekken hebben:

– Het naast elkaar bestaan van de behoefte aan fijne samen-tijd én pure me-time.
– Aan mooie projecten samendoen én zelf heel bewust je eigen keuzes maken
– Een ‘Nee, nu niet’ naar de ander een heerlijke ‘Ja, nu wel’ naar jezelf is.

Daarnaast is mijn Humandesign type ‘Manifestor’. In het kort betekent dit voor mij: “Of je het nu met mij eens bent of niet, ik kom in actie.” Het is mijn talent en het is mijn energie om dingen in de wereld te zetten. Om zaken aan te kaarten die anderen (véél) te spannend vinden. 

Waar ik in aan het groeien ben is dat ik anderen duidelijk informeer dát ik ga doen wat ik besloten heb te zullen doen. Of waar ik mee stop. Omdat ik er gewoon mee stop!

In mijn trainingen vertel ik graag en vaak verhalen. Het verhaal De bruid en de prins van Anné Lindgren gaat over je eigen keuzes maken. Of anderen de ruimte bieden om hún eigen keuzes te maken. In de bijlage kun je ‘m zelf lezen. Als je daarvoor kiest natuurlijk 😉

Kernwaarde 4, spelen

Mijn vriend en collega coach Geert zie lachend: “Jouw 4e Kernwaarde, verbaast mij totaal niet: Spelen! Dat is wat we ALTIJD doen tijdens onze maandelijkse Geert & Geert sessies!”

Wanneer leerde jij voor het laatst iets spelenderwijs? Hoe was het om zo te leren? Kreeg je er energie van? En hoe leren we hoofdzakelijk vanaf ca. groep 6 van het basisonderwijs totdat je klaar ben met ‘school-leren’? 

Ik noemde bij kernwaarde 3 al mijn #Humandesign type ‘Manifestor’. In mijn specifieke design zit ‘avontuur’ opgesloten, de uitdaging opzoeken. Daar past spelen en leren door te spelen ontzettend goed bij. 

In AL mijn aanbod zit spelend leren opgesloten:

   

   • In de MTBusiness Coaching trajecten

   • In de NLP Business Practitioner, buiten in de natuur in beweging op ’n MTB

   • De Peak Performance Games samen met Sanne van Paassen. 

  Of het nu een coachee, een NLP deelnemer of een leider van een NL top organisatie is, allemaal vinden ze het zó veel fijner om spelend, in beweging en door ervaring te leren! Het geeft bakken met energie en altijd een glimlach op je gezicht!

  In 2023 werd niet voor niets ‘Spelen werkt’ managementboek van het jaar: over de kracht & effectiviteit om spelend en ervarend te trainen en ontwikkelen. Het is in lijn met twee bekende quotes. Naar Einstein: ‘Spelen is de hoogste vorm van onderzoek’ en Plato zei ruim 2000 jaar daarvoor al ‘je leert iemand beter kennen door een uur te spelen dan een jaar te praten.’

  Mijn 5e Kernwaarde: dapperheid

  Ik heb een grote liefde voor onderzoek en bezit het vermogen om het risico te nemen om mijn hart te volgen. Omdat veel mensen zo niet (durven) leven, voel ik mij vaak onbegrepen. Ik verruilde veelvuldig mijn werkomgeving, gaf meer dan ik terugkreeg en stopte minstens zoveel bedrijven als ik startte. Het bracht me op bijzondere plekken en een divers en absurd netwerk:

  – Fietsprojecten voor vrouwelijke ondernemers in Namibië, Zuid-Afrika en Zambia,
  – Ik was mental coach & teammanager van ParaCycling Team NL in London 2021
  – Ik stopte van de een op andere dag als IT directeur en werd trainer bij DBR
  – Voor mijn club Gaul! en WarChild sprak ik op een podium voor 10.000+ mensen
  – De verhalen uit mijn kinderboek @PippiePappiePoppie worden nog dagelijks door vele kinderen gelezen

  Wat ik het meest spannend vind, is mij hardop uitspreken over thema’s die onze samenleving bezighouden. Wijlen Alex Brenninkmeijer noemde het in zijn boek Moreel Leiderschap ‘Parresia’,  de moed om je hardop uit te spreken. Zo spreek ik mij uit over:

  🥇 De nog steeds ongelijkwaardige manier waarop vrouwen in de sport, het werk en de maatschappij voor zichzelf hun plek moeten bevechten, ook in Nederland. 

  🏦 De wijze waarop we omgaan met mensen die ‘geen werk’ hebben. Alsof ze nutteloos zijn en niet zouden snappen hoe belangrijk het is om een baan te hebben. 

  👩‍🎓 Hoe ons schoolsysteem ons bij voorbaat voor 95% opleidt tot loonslaaf. “Wanneer je goed je best doet en (hoger) opgeleid bent, dan krijg je baanzekerheid en een gelukkig leven”

  Geert Hidding, dank voor de super start van mijn jaar 2024 door jouw Performance Journal. Ik heb ‘m met veel plezier cadeau gedaan aan alle NLP Business Practitioner deelnemers! Wil je zelf dit jaar ook werken vanuit je kernwaarden? O.a. in de Peak Performance Games en de NLP opleiding zitten ze standaard in het programma verwerkt!

  Vind je dit artikel leuk?

  Artikel delen op Facebook
  Artikel delen op Linkedin
  Artikel delen op WhatsApp
  Top! Aan de slag met de vijf stappen!
  Vul hieronder je voornaam + achternaam en e-mail adres in en je ontvangt het E-Book: In vijf stappen leven & werken vanuit je unieke talent

  In vijf stappen leven & werken vanuit je unieke talent